Paginas

Inzet van ervaring

Inzet van ervaring

Frank Geppaart, ondersteunend begeleider

In oktober is Frank onderscheiden met een Gouden Dommetje. Hij ontving dit voor zijn jarenlange bijdrage aan onze Nieuwe opvang in Zelfbeheer (NoiZ). Een plek waar hij zelf als gast binnen kwam, zich opwerkte tot beheerder en nu al jaren werkt als ondersteunend begeleider met ervaringsdeskundigheid.

Niet iedereen houdt van het woord herstel, hoe is dat voor jou?

Ik heb niks met herstel. Dat klinkt alsof je iets ongedaan kunt maken of vergeten. Nee, ik heb wel mijn pad opgeruimd. Ik heb mijn normen en waarden, sociale vaardigheden en respect weer terug moeten vinden. Die was ik helemaal kwijt. Maar vergeten? Dat doe ik nooit. “Ik zat op de rand van mijn kist, ik ben op het nippertje de goede kant op gevallen.” Ik weet dondersgoed waar ik vandaan kom en ik blijf er altijd naar kijken.


Je was lang verslaafd en zat regelmatig in detentie. Waar kwam voor jou de ommekeer?

De ommekeer begon met een keuze. Die maakte ik toen ik vast zat met een jongen wiens vrouw door de postbode dood was aangetroffen terwijl hun peuter in de hal zat te spelen. Ik zei tegen die jongen: je hebt een kind, maak wat van je leven! En dat heeft hij gedaan. Ik besefte dat ook mijn leven elk moment over kon zijn. En dat ik dan nog zoveel lijden in mijn rugzak had zitten. Ik wilde mijn ouders, broers en zus zo niet achterlaten.

Hoe heeft de hulpverlening jou geholpen?

Ik kon in de hulpverlening jarenlang niet vinden wat ik zocht. Hulpverleners waren afstandelijk. Ik dacht: jullie halen je kennis uit een boek. Heb je zelf ooit wel eens een spuit in je arm gehad? Waar praat je dan over? Ik denk dat ik eerst het vertrouwen in mezelf terug moest vinden voordat ik het van een ander kon accepteren. Ik gaf niemand een kans en dan is het trekken aan een dood paard.

Op een zeker moment kwam ik een hulpverlener tegen die zelf verslaafd was geweest. Deze persoon herkende mij en wist waar ik doorheen ging. We klikten en hij heeft me terug op mijn pad gezet. Soms zelfs letterlijk: als ik het niet meer wist, dan zei hij: kom, pak je fiets. Als we dan bij een kruispunt aankwamen liet hij me kiezen: ‘Zeg het maar, waar wil je heen? Rechtdoor, rechts, links of terug?’

Je bent nu zelf hulpverlener. Wat is jouw kracht in je begeleiding?

Alles begint voor mij bij gelijkwaardigheid. Of je nou de directeur bent, een vrijwilliger of een gast in de opvang. Je bent niks meer dan de ander en de ander is niks meer dan jou. Zo voel ik dat en zo voelt dat binnen de Tussenvoorziening. Van daaruit kan je een band opbouwen en er zijn als iemand je nodig heeft. Ik kan mijn eigen ervaring met onze gasten delen. Als iemand vraagt hoe ik iets heb gedaan, dan kan ik daar antwoord op geven.

Ik probeer mensen stapje voor stapje in beweging te brengen. Op de NoiZ kan dat door mee te werken. Zo kon ik ook uit mijn situatie komen. Ik startte met schoonmaken, koken en bedden opmaken. Ik werd beheerder en nu ben ik in dienst als ondersteunend begeleider. Mijn vader zei altijd: “jongen er is maar 1 manier om er uit te komen, dat is gewoon keihard werken!” En hij had gelijk.

Ervaringsdeskundigheid in cijfers

Ervaringsdeskundigheid in 2021

Van kwetsbaarheid naar kracht

Al 7 jaar werkt de Tussenvoorziening met ervaringsdeskundigen: professionals die hebben geleerd om hun eigen ervaringen in te zetten in het herstel van cliënten.