Paginas

Anderhalf jaar activeren, wat een feest!

Anderhalf jaar activeren, wat een feest!

Lex van Dalfsen, activerend begeleider

Al anderhalf jaar werk ik bij de Tussenvoorziening als activerend begeleider. Anderhalf jaar zoeken, ontdekken, vallen & opstaan en successen vieren. Als activerend begeleider ondersteun ik cliënten vanaf dag 1 met het vinden van passende dagbesteding. Waarvoor wil je de deur uit? Waar krijgt je energie van? En hoe krijgt je weer een ritme?


Onderdeel van de begeleidingsteams

Nog voor mijn tijd werd besloten dat alle activerend begeleiders (AB) in duo’s onderdeel zouden worden van de begeleidingsteams. Een logische move, want activering helpt mensen hun talenten te ontwikkelen en weer mee te doen in de samenleving. Het is ook hier dat mijn avontuur begint.

Ik en mijn AB-collega Boye zetten in team Leidsche Rijn activering op de kaart. We springen op de fiets om door de wijk dagbestedingsplekken te vinden. We gaan in gesprek met ‘grote spelers’ zoals 50-50 & WIJ 3.0. En al snel hebben we een divers netwerk aan activeringsplekken. Voorzichtig aan vinden ook onze eerste intakegesprekken plaats.

Mijn eerste cliënt activeren gaat moeizaam.

Na een aantal plekken bezocht te hebben met weinig succes weet ik het even niet meer. Gelukkig blijven zijn individueel belegeider en ik geduldig. Toen bleek hoe fijn het is om in duo’s te werken. Even sparren met Boye over mogelijke opties die ik over het hoofd zie.

Een aantal weken later is het raak! Mijn cliënt start met het vervoer van deelnemers van en naar dagbestedingsplekken bij 50-50 Logistics en dat doet hij tot op de dag van vandaag nog! Mijn eerste cliënt is geactiveerd en dat voelt heel goed!

Minimaal 1 uur sporten per week

Het is onze doelstelling dat cliënten zo’n 16 uur per week actief zijn. Vanaf november 2021 hebben we de ambitie uitgesproken dat we minimaal 1 uur daarvan aan sport & bewegen besteden. Ook vanuit mijn rol als coördinator sport & bewegen sta ik hier volledig achter, en het werkt!

Zo begeleid ik een jonge cliënt die niet veel buiten komt en vaak somber is. Ik neem hem mee naar het kickboksen in Overvecht. Hij leeft helemaal op tijdens het sporten. We hebben heel andere gesprekken waarin hij open vertelt over zijn ervaringen. De week daarop basketballen we in Leidsche Rijn en weer zie ik hem opleven.

Pionieren

Het lukte Boye en mij om activering goed op de agenda te krijgen bij team Leidsche Rijn, agendapunt nummer 1 was het zelfs een tijdje. Het blijven delen van successen en het in gesprek blijven met elkaar over activering draagt er aan bij dat activering vanaf dag 1 een serieus onderwerp is binnen onze organisatie. Ik ben trots dat ik daarin heb mogen pionieren.