Paginas

Corona in de opvang

Corona in de opvang

Simon de Jong, teamleider Stadsbrug

Corona bood een unieke kans om mensen die normaal gesproken geen recht hebben op opvang een langere periode stabiel onderdak te bieden. Het was vaak zoeken om iedereen een plek te bieden in Utrecht. Maar het lukte toch met een isolatielocatie voor besmette gasten, een nieuwe locatie van het Leger des Heils en de hulp van een hotel.

De Stadsbrug ontsprong lange tijd de Corona- dans.

Bijzonder, gezien het grote verloop van gasten, de grote slaapzalen en gedeelde sanitair. Het laatste kwartaal van 2021 liep het aantal besmettingen dan toch op. Voor het eerst in 2.5 jaar werd het pand zelfs een weekend gesloten om een schone start te maken voor de ophanden zijnde koudweer-regeling.

Het binnenhouden van gasten was een uitdaging.

Positief getest of in contact geweest met een besmette persoon? Niet iedereen wilde in isolatie. Soms doordat de heren niet in corona geloofden. Vaker doordat buitenslapers, die gewend zijn aan hun vrijheid, het niet zagen zitten om zeven dagen lang alleen op een kamer te moeten vertoeven.

Ik heb veel bewondering voor het team.

Opvangmedewerkers, vrijwilligers, beveiligers en verpleegkundigen, samen hebben ze zich in deze periode sterk gemaakt voor onze doelgroep. Men maakte zich (terecht) zorgen om zelf besmet te worden of kwetsbare geliefden te besmetten. Desondanks heeft het team zich gedurende de gehele periode onverminderd ingezet om de opvang een veilige plaats te laten zijn.

De noodopvang in cijfers