Paginas

Springplank

Springplank 030

Eerst werk

Met Springplank 030 helpen we mensen zonder werk en woning zo snel mogelijk aan betaald werk en woonruimte. Afgelopen jaar stroomden 29 cliënten in een werktraject in. 10 van hen stroomden succesvol uit. Voor ons jaarverslag interviewden we Erik over zijn ervaring met Springplank.

"Zonder Springplank had ik nu nog geen woning."

Het gesprek met Erik vliegt alle kanten op. Hij vertelt over zijn oma die thee zette op een petroleumstelletje. Zijn muur in verschillende tinten zwart, afgewerkt met glitters en bootlak. Dat hij zijn sleutels nog wel eens vergeet en ze daarom aan een dikke ketting heeft, ‘kijk maar’. Over het bootje in zijn schuur die hij wil repareren. En hoe hij in Frankrijk niet kon aarden door de werksfeer.


Erik heeft, zoals hij het zelf noemt, ‘ADD-achtige trekjes’.

10 jaar leefde hij ‘onder de radar’ in de hoop dat zijn schuld zou verjaren: ‘Ik had een lening lopen voor een wasmachine/droger. Die is doorverkocht aan een bedrijf in Malta en werd uiteindelijk 4.500 euro. Om die schuld te ontlopen schreef ik me niet in. Ik sliep bij vrienden, werkte zwart en feestte veel. Ik leefde van dag tot dag en had net genoeg om mijn hoofd boven water te houden.’

Totdat een maat hem een schop onder de kont gaf en hij via Stichting Goud een postadres kreeg en van de kerk geld kreeg voor een ID kaart. Hij vroeg een uitkering en verzekering aan en kon eindelijk zijn lang gekoesterde nieuwe tanden bekostigen. Om van zijn schuld af te komen, meldde hij zich bij Stadsgeldbeheer en zo kwam hij bij Springplank terecht. Nu werkt Erik fulltime, heeft een woning op zijn naam en maakt weer plannen voor de toekomst.

‘Zonder Springplank was ik nu nog steeds zonder woning.

Ook was ik mijn baan al lang weer kwijt geweest, als ik hem al had gehad. Want ja, hoe verklaar je dat gat in je cv zonder te liegen? Via Springplank ben ik een lasopleiding gestart: ‘Daar had ik eerder ook het geld niet voor. De opleiding heeft me goed voorbereid op het werkritme. Meer dan 2 dagen werken? Daar schoot ik toen af en toe flink van in de stress. Maar nu werk ik fulltime, dat heeft dus echt gewerkt!

De gasten van Springplank hebben me geholpen met alles waar ik zelf niet zo goed in ben: regelen van subsidies, uitkering, administratie… Normale dingen die voor mij na 10 jaar niet actief deelnemen aan de maatschappij best lastig waren.  Ik heb nu geen begeleiding meer, maar er is nog wel contact en ze helpen me af en toe nog steeds.

Mijn schuld is bijna afbetaald.

Mijn vaste lasten worden door Stadsgeldbeheer betaald en ik krijg leefgeld. Dat is maar goed ook, want als ik mijn inkomen zelf krijg, koop ik er bijvoorbeeld een lasapparaat van en dan zit ik 3 weken zonder eten. Dat is niet zo handig. Mijn woning is ‘omgeklapt’ en staat nu op mijn eigen naam. Als je het zo bekijkt, heeft Springplank soort van mijn leven gered.”

10 jaar leefde ik ‘onder de radar’ in de hoop dat mijn schuld zou verjaren.

Erik
Deelnemer Springplank 030