Helloooo!
Helloooo!
Tessa Nagels, individueel begeleider Belle Hulpverlening
Al fietsend kijk ik om me heen naar de bron van deze begroeting. Vanuit een bushalte zwaait een man enthousiast naar me. Ik herken hem en zwaai terug. Ik had al gehoord dat hij een baan vond als stucadoor en dat hij hier erg trots op is. Inderdaad zie ik hem glunderen in zijn werkkleding, een lunchpakketje in de hand.
Voorheen werkte deze man op de tippelzone.
Na 35 jaar een werkplek te zijn geweest voor sekswerkers, werd de baan in juli 2021 voorgoed gesloten. Een besluit dat voor veel mensen hun leven- noodgedwongen- omgooide. We horen hoe sommigen hun werkplek missen: ‘Ik heb maandenlang dagelijks gehuild, zo erg miste ik de tippelzone.’ Gelukkig zijn er ook enkelen voor wie de ommezwaai goed uitpakte: Ik vond een andere baan, gebruik minder drugs en voel me gelukkig.’
Financiële steun
De gemeente bood financiële steun bij maatwerkplannen waarmee mensen van de Baan hun leven op de rit konden houden na de sluiting. Dit leidde tot mooie verhalen over mensen die hun familie opspoorden en over bedrijfjes die gestart werden. Zo kijken we bijvoorbeeld al reikhalzend uit naar een foodtruck met Spaanse hapjes. Alleen: niet iedereen wil een andere baan of omscholing.
Sommigen willen hun beroep blijven uitoefenen. En dat blijkt moeilijk. Sekswerk is werk. Met andere woorden: het is een legaal beroep in ons land. Sekswerkers hoeven niet geheimzinnig te doen over hun werk en kunnen hulp vragen aan instanties als dit nodig is. Zo zouden misstanden verminderen.
De realiteit is echter dat de vergunde werkplekken al jaren afnemen. Clubs en privéhuizen sluiten. De tippelzone is dicht. Een Zandpad 2.0 is voorgoed van de baan en de Harde Bollen lijkt inmiddels een straatje uit een ver verleden.
Geheim
We spreken mensen die vanuit hun eigen huis werken. Dit mag in de meeste steden niet, dus werken is noodgedwongen een geheim. En thuiswerken heeft meer nadelen. Klanten ontvangen in je huis is immers een grote stap: je wil geen gedoe met de buren en je wil niet dat klanten zonder afspraak ‘gezellig’ terugkomen. Gebeurt er iets naars? Dan kan hulp vragen lastig zijn omdat mensen bang zijn gestraft te worden voor de illegale werkzaamheden.
Wij hopen dat in 2022 iedereen: stucadoors, mensen in een foodtruck, hulpverleners en sekswerkers, hun beroep in veiligheid èn openheid, zonder taboe, mogen uitoefenen. Zodat we allemaal trots: ‘Helloooo!’ kunnen roepen als we werken.
Belle Hulpverlening in cijfers
Sekswerk is werk. Én we sluiten onze ogen niet voor problemen en misstanden. Vanuit die visie ondersteunt Belle Hulpverlening (ex-)sekswerkers in de regio Utrecht, zodat zij hun werk veilig kunnen doen en in vrijheid hun eigen keuzes kunnen maken.